hbp-main-sightseeing
hbp-main-sofia

Забележителности

Check-in:
Check-out:
Persons:

Храм-паметник ”Св. Александър Невски”2 км

Храм-паметник ”Св. Александър Невски”, намиращ се на едноименния площад в центъра на София, e най-големият напълнозавършен и действащ православен храм на Балканския полуостров.

Решението за построяването на църквата е взето от Учредителното събрание в старата столица Велико Търново още през 1879 година.
Архитект на храма е петербургският професор А. Н. Померанцев, в сътрудничество с руски и български архитекти. Строежът отнема 8 години от 1904 до 1912 година.

През 1953 г. храм “Свети Александър Невски” е обявен за патриаршеска катедрала.

Софийска синагога1 км

Софийската синагога се намира в непосредствена близост до Централните хали.

Еврейският храм в столицата е построен в испано-мавритански стил за 4 години в периода от 1905 до 1909 година, по проект на виенския архитект Фирдих Грюнангер по модел на Виенската синагога разрушена през Втората световна война.

Софийската синагога, със своите 700 места, е най-голямата на Балканския полуостров и е третата по големина в еропейската класация.

Джамията “Баня баши”1 км

Джамията “Баня баши”, освен действащ и в момента мюсюлмански храм, е архитектурен паметник, създаден преди около 500 г. Намира се на площад „Бански”

Католическата катедрала “Св. Йосиф”1,4 км

На 21 май 2006 г. държавният секретар на Ватикана, кардинал Анджело Солано, тържествено освети в София новопостроената католическа катедрала “Св. Йосиф”, от името на папа Бенедикт ХVІ. Първият камък на църквата е осветен лично от папа Йоан Павел ІІ, по време на посещението му в България през 2002 г.

Новата катедрала е издигната на мястото на старата (със същото име), която е била разрушена по време на бомбардировките през 1944 г.

Ротондата “Св. Георги”1,6 км

Най-старата запазена сграда в София. Датирана е 4 в. Има спор дали първоначално е била римска баня, светилище или сграда с други функции.

Археологическият музей при БАН2,2 км

Помещава се в сградата на Буюк джамия и съществува повече от сто години. Датата 18 май 1905 г. бележи откриването на първата му експозиция за посетители. На ул. “Съборна” № 2, срещу Президентството.

Църквата “Света София”1,5 км

Църквата “Св. София” – ранновизантийска базилика, изградена през 6 в. върху две църкви от 4 в. Тя е един от най- старите частично запазени архитектурни паметници. Вероятно, в средата на 14 в. името на църквата се предава на града.

Централните хали1,2 км

Централни софийски хали са важен търговски обект и една от главните забележителност в центъра на София. Сградата на Халите е завършена през 1911 година. Построяването на комплекса, променя изцяло облика на централната част на столицата, като ‘прибира’ над 150 дюкяна и сергии на своите на 3000 кв.м.

Централните хали са разположени на кръстовището на бул. „Мария Луиза“ до пресечката с ул. „Екзарх Йосиф“.

Лъвов мост0,5 км

Лъвов мост е изграден по проект на инж. В. Прошек върху мястото и основите на по-стария „Шарен мост“ и е важно и оживено кръстовище в централната част на столицата.

Строителството му приключва през 1891 година, с монтирането на четирите внушителни бронзови лъва. Мостът е дълъг над 25 метра и широк малко повече от 18 метра.

Едноименния площад и моста са един от символите на район Сердика. „Лъвов мост“ се намира на пресечката на булевардите „Мария Луиза“ и „Сливница“ на 500 м. от хотел Будапеща.

Паметникът на Васил Левски1,5 км

Намира се на пресечката на булевардите ”Васил Левски” и “Мадрид” –  на това място (тогава в края на София) е обесен великият български революционер-републиканец Васил Левски

Орлов мост4 км

Орлов мост е построен през 1891 г. От Орлов мост започва бул. “Цариградско шосе”

Паметникът “Цар Освободител”2 км

Общата височина на мемориала в София, с изваяни сцени и герои от Руско-турската война под крилата на богинята на победата Нике, е 16,5 м. Намира се на площад “Народно събрание”.

Народното събрание2,3 км

Сградата, с девиз “Съединението прави силата”, е построена през 1884 г. по проект на виенския архитект от български произход Константин Йованович.

Националната художествена галерия (бивш Царски дворец)2,2 км

Дворецът е бил седалище на четирима български владетели. По време на бомбардировките над София през Втората световна война, Царският дворец сериозно е пострадал. След ремонт и реконструкция на сградата, тук се помещава Националната художествена галерия Площад. Намира се на 2,2 км от хотел Будапеща, на площад “Княз Александър Батенберг”.

Етнографският музей при БАН2,2 км

Площад “Княз Ал. Батенберг” № 1 – източното крило на бившия Царски дворец. Етнографскят музей е създаден през 1907 г

Народният театър “Иван Вазов”2 км

Внушителната барокова сграда, проектирана от виенско архитектурно бюро е открита през 03.01.1907 г.

Руската църква “Св. Николай”

Църквата “Св. Николай”, на Бул. “Цар Освободител” № 3, е завършена и осветена през 1914 г. В криптата на храма лежи мраморен саркофаг с мощите на още един софийски светец – Св. Серафим Чудотворец.

Президентството на Република България1,4 км

бул. “Княз Ал. Дондуков” № 2.

Църквата “Св. Неделя”1,8 км

Построена през 1751 година

Националният дворец на културата (НДК)3,2 км

Засега най-големият конгресен център на Балканите, удостоен със световна награда през 2005 г.